KOLUNDŽIJA

TIM KOJEM VERUJU!

 MOLER ZRENJANIN

Mi smo tim koji se već 15 godina profesionalno bavi završnim radovima u građevinarstvu.
Oblasti naše expertize su Molerski, Gipsarski  i Fasaderski radovi na teritoriji Zrenjanina.

Pozovite Nas za Dogovor
064 4123326

Demit fasada – uputstva i saveti majstora

Da li znate da se najviše toplotne energije gubi preko spoljašnjih zidova – čak 30%?! Demit fasada je danas najpopularnija termoizolaciona fasada pa ako mislite da je izvedete na vašoj kući, pogledajte vodič koji smo spremili za vas.

Demit fasada je popularna iz više razloga: smanjuje troškove gradnje jer se radi na tanji spoljašnji zid (21 ili 25 cm), postavlja se veoma brzo i relativno je jeftina jer fasadu prethodno nije potrebno malterisati . Ako se izvede kvalitetno, vek trajanja je oko 30 godina.

Stipopor za demit fasadu

Poznat proizvođač stiropora je Austrotherm koji nude dve debljine ploča: od 5 i od 8 cm. Orijentaciona cena metra kvadratnog stiropora od 5 cm je oko dok je za 8 cm potrebno izdvojiti oko . Danas u Srbiji je uobičajeno da se za fasadu koristi „fasadna petica“ t.j. stiropor debljine 5 cm. Međutim, posmatrajući evropske kriterijume u zemljama koje se nalaze u istim klimatskim zonama kao što su Nemačka, Francuska i Slovenija, samo stiropor debljine 8 cm ispunjava kriterijume koeficijenta prolaza toplote.

SAVET MAJSTORA: „Sa ekonomske strane, u startu cena materijala stiropora od 5 i 8 cm je mala u korist petice ali bolja izolacija će veoma brzo otplatiti tu razliku. Ne preporučujem upotrebu stirodura umesto stiropora na fasadi.“ Nakon što se ploče postave na fasadu one se dodatno fiksiraju jedna uz drugu specijalnim plastičnim tiplama (oko šest tipli po m2). Cela površina fasade se pažljivo ravna i niveliše.

SAVET MAJSTORA: „Preporučujem da se koristi falcovani stiropor (ploče sa zasecima na ivicama) jer kod stiropora sa ravnim ivicama javlja se spoj od oko 2 mm i postoji veći rizik od nastanka pukotina na spojevima.“

Završni sloj za demit fasadu

Površina se gletuje podlogom za završni sloj. Orijentaciona cena ove podloge iznosi oko . Na kraju se radi završni sloj koji mogu biti u različitim bojama i teksturama. Završni malter mora imati UV stabilizator koji će garantovati postojanost nijanse dugi niz godina.

SAVET MAJSTORA: “Preporučujem upotrebu bavalita kao završnog sloja jer ovaj material popunjava eventualne neravnine. Ukoliko se podloga gletuje pa boji i minimalne neravnine ili pukotine će biti naglašene. Takođe, usled sleganja objekta tokom vremena spojevi stiropora će se početi videti.” Na domaćem tržištu postoje veliki broj zastupnika materijala za demit fasadu. Neki od njih su Bekament, Austrotherm… Ono šta je najbitinje jeste da materijal poseduje atest i pisanu garanciju . Samo tako ćete biti sigurni da ste odabrali dobar materijal.

Posebna pažnja se poklanja obradi lukova, rubova i drugih površina, koje zahtevaju dodatnu obradu. Na ovim mestima pored mrežica i tipli za obradu rubova, lukova i drugih zahtevnih površina se koriste namenski profili.

Izvođenje demit fasade u slici i reči:

1. Pre postavljanja prve ploče stiropora, pri dnu postaviti nivelisati ugaonu lajsnu koja će držati pravac postavljanja 2. Savetujemo da se lepak se na ploču nanosi duž ivica sa osloncima i po sredini ploče 3. Ploče stiropora se na zid postavljaju lepljenjem, a zatim se učvršćuju prema šemi tiplovima 4. Na postavljene ploče stiropora, pre postavljanje mrežice, se nanosi prvi sloj lepka 5. Mreža za armiranje se postavlja u prvi sloj lepka 6. Preko mrežice se nanosi drugi sloj lepka.

7. Nakon nanošenja i sušenja lepka, nanosi ze završni sloj u granulaciji i boji fasade po izboru investitora.

8. Fasada se može gletovati i onda na kraju ofarbati željenom bojom.

Demit fasada

Lepa i kvalitetna Demit fasada kuće ima nekoliko važnih funkcija. Prva je da pruži privlačan estetski utisak, dok je druga uloga fasade termoizolaciona.

Demit fasade

Popularnost demit fasade se može objasniti na viši načina: radi se na tanji spoljašnji zid (21 ili 25 centimetara), zbog čega se smanjuju troškovi gradnje; osim toga, demit fasada se postavlja veoma brzo, i može se reći da je relativno jeftina, jer samu fasadu prethodno nije neophodno izmalterisati.

Primera radi, ako se demit fasada uradi kvalitetno, procenjuje se da može trajati čak trideset godina.

Samu osnovu ove vrste fasade čini stiropor, koji može biti debljine pet ili osam centimetara. Stiropor se lepi na podlogu uz pomoć specijalnih lepkova. Majstor koji postavlja fasadu zna da je vrlo bitno kako se lepilo nanosi na stiropor ploče. To bi trebalo raditi po ivicama ploča, jer se na taj način dobija efekat izolovane vazdušne komore.

Ako biste sami radili demit fasadu, u želji da uštedite, tada bi moglo da se dogodi da lepak ne nanesete dobro zbog čega bi došlo do problema sa kondenzom, izolacija bi bila lošija, a sama fasada bi trajala znatno kraće.

Zbog toga će vam majstor preporučiti lepak sa elastičnim svojstvima, što je svojevrsna vrsta garancije da se na vašoj fasadi neće kasnije pojaviti neželjene pukotine.

Ukoliko razmišljate da li da uzmete stiropor debljine pet ili osam centimetara, naš savet je da to bude osmica, koja je u startu nešto skuplja, ali se taj novac kasnije višestruko isplati i vrati kroz kvalitetnu izolaciju. Majstor će takođe posavetovati da uzmete stiropor umesto stirodura.

Kada se ploče od stiropora postave na fasadu, one se moraju dodatno fiksirati jedna uz drugu i to sa specijalnim plastičnim tiplama. Važno je da cela površina fasade bude sasvim ravna i zbog toga se pažljivo niveliše.

Nakon toga sledi postavljanje zaštitne mrežice. Preporučuje se da u startu kupite barem deset posto više mrežice, jer se one pri postavljanju donekle preklapaju, pa je potrebno više materijala.

Površina koja se dobila, gletuje se podlogom na koju će biti nanet završni sloj. Naravno, od završnog sloja zavisi konačan izgled fasade, tako da on može biti u različitim bojama i teksturama. Završni malter bi trebalo da ima UV stabilizator, što praktično znači da ćete imati postojanu nijansu boje kroz veoma dug vremenski period.

DEMIT FASADA - izrada demit fasade, cena

Demit fasada - ove firme rade demit fasadu, saznajte sve o demit fasadama, kao i cene i akcije za oblaganje kuce demit fasadom.

DEMIT FASADA – Ugradnja demit fasade u 8 koraka

Pravilna ugradnja demit fasade direktno utiče na to da vam se računi za grejanje smanje čak i do 50-75%. Ipak, kako biste izbegli nevolje oko pucanja fasade, prodora vlage ili u najgorem slučaju kompletnog odlepljivanja fasade sa zida zbog neadekvatne ugradnje, pogledajte niz pravila koja će vam obezbediti valjano obavljen posao, ili kako bismo mi prosto rekli AliQuantum.

Prvi korak u izgradnji demit fasade jeste ugradnja metalne ugaone nivelacione lajsne po krajnjem donjem obodu fasade. Izuzetno je bitno da se lajsna postavi savršeno ravno jer će ona dirigovati postavku termoizolacije i kasnije fasade. Nakon ugradnje lajsne je preporučivu izvršiti razmeravanje i obeležavanje fasade putem kanapa putem čega se daje okvir za izvođenje savršeno ravne fasade.

– postavka lepka duž kompletnog oboda ploča termoizolacije kao i minimum šest grudvi odnosno „pogača“ lepka, pravilno raspoređenih unutar oboda ploča termoizolacije. Izostavljanje nanošenja lepka po obodu ploča izolacije je najčešća stvar koju majstori izostavljaju i koja u najvećem broju slučajeva uzrokuje pucanje i odlepljivanje fasade. Stoga je izuzetno bitno potrošiti neznatno više vremena i ispoštovati proceduru do kraja.

3) Postavka ploča termoizolacije – ploče stiropora se na zid postavljaju lepljenjem pri čemu se vodi naročita pažnja da se ploče lepe na istom nivou odnosno da jedna ne izlazi iz ravni zida u odnosu na drugu. Spojevi ploča se u različitim redovima NE SMEJU poklapati već se izvodi smicanje spojnica u različitim redovima. Nakon lepljenja ploča termoizolacije se vrši njihovo dodatno pričvršćivanje za zid putem plastičnih tiplova. U slučaju postavke termoizolacije za Y-tong blokove, neophodno je koristiti specijalne tiplove jer će u protivnom doći do krunjenja tj. nastanka naprsnuća u strukturi blokova. Neophodno je koristiti minimum šest (6) tiplova na svakih kvadratni metar (1m2) termoizolacije. Nakon postavke svih ploča termoizolacije se vrši brušenje ploča i spojnica kako bi se dobila homogena i ravna površina.

4) Postavljanje prvog sloja lepka preko ranije obrušenih i sređenih ploča termoizolacije. Preko postavljenog prvog sloja lepka je poželjno na uglovima zidova kao i na uglovima prozora postaviti specijalne ugaone PVC profile. Ovi profili omogućavaju kvalitetniju obradu ivica i istovremeno obezbeđuju dužu trajnost ćoškova uz sprečavanje krunjenja što često narušava estetiku fasade.

za armiranje preko prvog sloja lepka. Mrežica za armiranje se postavlja na taj način da se gletalicom u potpunosti uranja u prvi sloj lepka. Ovo je dodatna stvar koju radnici često zanemaruju a koja uz neadekvatno lepljenje ploča termoizolacije redovno uzrokuje nastanak prslina i pukotina na površini fasade. Dakle neophodno je mrežicu u potpunosti uroniti u prvi sloj lepka. Inače, trake mrežice se spajaju na preklop i to minimum 15cm. Stoga je u startu neophodno pribaviti veću površinu mrežice nego što je to površina fasade (nabaviti 10-15% veću površinu).

6) Postavljanje drugog sloja lepka preko adekvatno ugrađene mrežice.

7) Nanošenje završnog sloja fasade preko drugog sloja lepka. Pre nanošenja završnog sloja je neophodno sačekati da se drugi sloj lepka adekvatno osuši u vremenu trajanja po uputstvu proizvođača.

8) Gletovanje i farbanje završnog sloja fasade u boji po želji investitora.

Pogledajte kako to izgleda u praksi:

www.gradnja.rs

Ugradnja fasade sa kamenom vunom u 8 koraka

Pregradni zid Podna konstrukcija Ventilisana fasada Ravni krov Plafoni garaža i podruma Zeleni krovovi Ozelenjavanje / Pejzažna arhitektura Tehnička & OEM izolacija Kontaktna fasada sa kamenom vunom se može izvesti na novom ili na postojećem objektu. Kod novih objekata, situacija je prilično jednostavna i sa radovima se može početi odmah.

Kod renoviranja, tj. postojećih objekata, pre početka radova je neophodno izvršiti proveru stanja postojeće fasade, metodama koje su majstorima uglavnom dobro poznate.

Evo osnovnih koraka za ugradnju sistema kontaktne fasade sa kamenom vunom:

1. Kontrola podloge

Pregled okom, kuckanjem, metoda grebanja i paranja, proba kvašenja, ispitivanje ravnosti podloge ravnjačom…

Neravnine na površini fasade ispraviti malterisanjem, a ne dodavanjem veće količine lepka prilikom lepljenja ploča kamene vune

2. Postavljanje početnog profila

Postavljaju se aluminijumski profili u širini jednakoj debljini kamene mineralne vune. Za postojeće objekte, to je min 8cm, a za nove – min10cm. Princip je – što deblja izolacija, to veća ušteda

Proverava se horizontalna nivelacija profila, kako bi se napravili dobru osnovu za dalje postavljanje ploča; ukoliko je podloga neravna, postavljaju se distanceri gde je potrebno

3. Lepljenje ploča

Koristiti lepkove namenjene za kamenu vunu, svaki renomirani proizvođač ih ima u ponudi

U zavistnosti od preporuke proizvođača lepka, vrši se impregnacija ploče obodno, ili po celoj površini (nanošenje tankog sloja lepka)

Između ploče i podloge ne sme da cirkuliše vazduh, zato je neophodno da se sloj lepka nanese po obodu cele ploče (tzv. ivična traka širine oko 5cm), kao i po sredini, u vidu tzv. pogača, na 2-3 mesta, svaka prečnika oko 15cm. Ukupna pokrivenost lepkom bi trebalo da bude oko 40%. Samo ovakvo lepljenje osigurava postojanost fasade. Izostanak obodnog lepljenja je najčešći razlog otpadanja fasada pri snažnim udarima vetra Ploče kamene vune

Drugi red se postavlja smaknuto za 1/2 ploče

Obratiti pažnju na lepljenje ploča na uglovima, tj. da spojevi ploča ne budu na uglovima objekta (treba napraviti tzv. češalj), kao i oko otvora (najbolje je ukrojiti ploču oko otvora, a izbegavati spoj 2 ploče na tim mestima. Tako sprečavamo pukotine u uglovima koje se često mogu videti na nestručno izvedenim fasadama)

Kod otvora oko prozora zalepiti tzv. špaletne elemente u debljini od min 2 cm

4. Tiplovanje ploča

Zbog svoje težine, kamena vuna se mora dodatno pričvrstiti tiplovima namenjenim za kamenu vunu (sa čeličnim klinom)

Preporučuje se min. 6 tiplova po m2, tj. 3 po ploči, a u ivičnim zonama min. 8kom/m2 zbog jačeg strujanja vetra.

5. Ugaono armiranje

Obavezna je upotreba ugaonih profila sa integrisanom mrežicom na svim uglovima i otvorima, koji dodatno štite izolaciju na ovim osetljivim mestima

Mrežica se utiskuje 2 mm u prethodno naneti lepak, i to tako da odstane u spoljnoj trećini debljine lepka

Oko otvora na fasadi se dijagonalno postavljaju komadi staklene mrežice kako bi se sprečilo nastajanje pukotina

Okapni profili se preporučuju na prozorima, zbog odvođenja kišnice

6. Nanošenje lepka i staklene mrežice

Nanošenje sloja lepka na ploče kamene mineralne vune se radi gletericom, odozdo nagore

U gornji sloj sveže nanetog lepka (spoljnu trećinu) utiskuje se armaturna mrežica (mrežica od staklenih vlakana), sa preklopima od min 10cm

7. Gletovanje

Kada se prethodno naneti lepak osušio, pristupa se nanošenju završnog sloja lepka za gletovanje

Na ovaj način dobijamo ravnu podlogu za završni sloj fasade

Ukupna debljina lepka za staklenu mrežicu i lepka za gletovanje treba da bude min. 5mm

Stiropor ili kamena vuna za kontaktnu fasadu?

Pregradni zid Podna konstrukcija Ventilisana fasada Ravni krov Plafoni garaža i podruma Zeleni krovovi Ozelenjavanje / Pejzažna arhitektura Tehnička & OEM izolacija Pitanje: Poštovani, planiran da uradim demit fasadu na stambenom objektu. Radi se o porodičnoj kući, zidanoj giter blokovima, koja sa spoljašnje strane nije izmalterisana.

Mislio sam da koristim stiropor ali neki kažu da je kamena vuna bolja. Šta mi vi preporučujete? Šta bolje izoluje i kolika je razlika u ceni? Sa kojim materijalom se brže gradi? Nadam se iskrenom odgovoru od vas. Hvala puno.

Odluka da se na objektu uradi kontaktna fasada (u svakodnevnom govoru prepoznat je termin 'Demit fasada') je svakako ozbiljan korak, pre svega u finansijskom pogledu, jer zahteva ulaganja koja su značajna stavka za kućni budžet. Zato treba dobro razmisliti i na sveobuhvatan način pristupiti izboru i odluci o vrsti i kvalitetu materijala koje ćete ugraditi. Predlažemo da uzmete u obzir sledeće činjenice:

Kontaktnu fasadu radite samo jednom u životnom veku objekta – treba izabrati komponente koje će to omogućiti - dakle, trajno rešenje;

Razmislite o svim aspektima i problemima na objektu koje bi kontaktna fasada trebalo da vam reši – pored termičke izolacije zimi, razmišljajte i o termičkoj zaštiti leti, zvučnoj izolaciji od buke spolja i požarnoj otpornosti fasade;

Unutrašnji komfor u prostorijama nakon ugradnje fasade – neophodno je da zidovi posle ugradnje izolacionog materijala „dišu“, tj, da se omogući difuzija - prolazak vodene pare iz unutrašnjosti kroz spoljne zidove.

Ukoliko ste sve navedeno uzeli u obzir, tu se krije i odgovor na Vaše pitanje – da li je bolje da za izolacioni materijal izaberete stiropor (EPS) ili kamenu mineralnu vunu.

Ukoliko se opredelite za kamenu mineralnu vunu, dobićete odgovarajuću toplotnu zaštitu koja je na nivou EPS izolacije (naravno za iste izabrane debljine izolacije) ali ćete dobiti i odličnu zvučnu izolaciju zidova kao i negorivu fasadu. Napominjemo da obratite pažnju da sve komponente fasadnog sistema budu prilagođene izolacionom materijalu kao što je kamena vuna. Proizvođači lepkova i završnih slojeva na fasadi u svojoj ponudi imaju sertifikovane sisteme kontaktne fasade (tzv. ETICS sisteme) sa kamenom vunom - ti sistemi su u klasi A2, što ih svrstava u negorive sisteme. ETICS sistemi sa EPS-om ne mogu dobiti ovu klasu i oni uvek spadaju u gorive sisteme.

Takođe, bitna razlika u karakteristikama je paropropusnost materijala; ovu karakteristiku definiše koeficijent µ (što je manja vrednost µ, to para lakše prolazi kroz materijal). Kako biste lakše razumeli, dajemo Vam primer vazduha, gde je vrednost µ=1. Za kamenu vunu je: µ=1,2 a za EPS µ=30-40. Iz ovog poređenja je jasno da se difuzija vodene pare kroz zidove sa kamenom vunom obavlja bez problema, pa su i kvalitet unutrašnjeg vazduha i mikroklima svakako bolji u odnosu na sisteme koji u svom sastavu imaju izuzetno neparopropusne materijale.

Vaš deo pitanja vezan za ugradnju ima jednostavan odgovor – ako se ugrađuje po pravilnima, oba sistema su ravnopravna u smislu težine ugradnje, bolje reći - lakoće ugradnje. Kontaktni sistemi imaju jednaka pravila ugradnje, bez obzira na izolacioni materijal (EPS ili kamena vuna). Ključna razlika je da se ploče od kamene vune obavezno tipluju, za razliku od ploča od EPS koje ne moraju uvek (zavisi od visine objekta, izloženosti vetru i nekih drugih stavki).

Ostaje još cena – činjenica je da su kontaktne fasade sa kamenom vunom skuplje od onih sa EPS-om ali i tu konačna ocena zavisi od više faktora. Ako biste izabrali kvalitativno slične ostale komponente sistema, sam izolacioni materijal je duplo skuplji (kamena vuna vs EPS iste debljine).

Na Vama je da procenite da li su svi dodatni benefiti kamene vune koje smo naveli - dovoljan argument da se odlučite i uložite svoja sredstva u ovaj tip izolacije.

Kvalitetna demit fasada smanjuje vaše račune za struju

Demit fasada je popularna iz više razloga: smanjuje troškove gradnje, jer se radi na tanjem spoljašnjem zidu (21 ili 25 cm), postavlja se veoma brzo i ekonomičnija je, jer fasadu prethodno nije potrebno malterisati. Ukoliko se izvede kvalitetno, vijek trajanja ...

Demit Fasada je jedan od nаjvаžnijih elemenаtа svаkog domа, jer štiti od kiše, vetrа, hlаdnoće, toplote i drugih uticаje okoline. Takođe izgled fasade dаje željeni estetski izgled objektu. Gubici kroz fаsаdne površine prosečne porodične kuće iznose i do 30% od ukupne toplotne energije, dok je taj procenat znatno veći u stambenim i poslovnim zgradama. Direktno, jednostruko ulaganje u postavljanje izolacije i fasade na vaš objekat veoma se brzo isplaćuje kroz uštedu na energentima već kroz nekoliko godina.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram